De historie van de pilotenzonnebrillen

Het verhaal van de pilotenbril gaat terug naar de jaren dertig van de vorige periode. Vliegtuigen konden in die tijd voortdurend hoger vliegen en piloten van de Amerikaanse luchtstrijdkrachten klaagden over hoofdpijn wegens het felle licht.

In 1929 vroeg Luitenant Generaal John MacCready aan het medische apparatuur firma Bausch & Lomb om een zonnebril te designen die de zonnestralen zou belemmeren.

Het oogspecialistische bedrijf Bausch & Lomb noemde de zonnebril Ray-Ban wat zich vertaald als het uitbannen van lichtstralen (ray’s). In 1937 werd er octrooi aangevraagd op de naam Ray-Ban Aviator. Legeraanvoer Douglas MacArthur was de eerste die de bril droeg gedurende zijn landing op de Filipijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Franse leger heeft vervolgens ook de pilotenbrillen voor haar piloten ingekocht.

Acteur Tom Cruise met pilotenzonnebril

In 1986 kwam de film Top Gun uit met Tom Cruise als hoofdpersonage. De stoere vlieger droeg een pilotenbril. De Ray-Ban Aviator werd daarom zo inmens populair, dat de pilotenzonnebril ook wel de ‘jaren 80 zonnebril’ werd genoemd.

Vanwege de film nam de afzet van de Ray-Ban Aviator en zijn ettelijke ‘namaak’ pilotenbrillen met 40% toe. Jongeren waren bovenal volkomen in de ban van de spiegelzonnebril.

Afzetbeleid van pilotenbrillen was blijkbaar geheel niet de core-business van Bausch & Lomb. De Ray-Ban pilotenbril had niettegenstaande zijn populairiteit in de jaren 80 danig aan verkoop ingeboet.

Gelukkig was er de redder in nood en is het merknaam Ray-Ban in 1999 aan het Italiaanse Luxottica verkocht voor $640 mln. Dit handelsbedrijf is juist een ster in marktanalyse en sinds die tijd is de klassieke Aviator een blijvend begrip in de modewereld.

Door Luxottica is de Ray-Ban Aviator read here menigmaal in films gepromoot waardoor je de bril regelmatig in films zult aantreffen. De pilotenbril is dus van oorsprong van het merk Ray-Ban maar momenteel zijn er heel veel merken die het model verkopen. Je kunt een pilotenzonnebril goedkoop kopen zonder hooggeprijsd merk. Net als verschillende modellen zonnebrillen zoals de WayFairer (ook toevallig van Ray-Ban), de ronde bril van John Lennonl, de vlinderbril zijn pilotenbrillen eenvoudige namen van het type zonnebril. In het geval van de pilotenzonnebril is dat de druppelvormige lens.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “De historie van de pilotenzonnebrillen”

Leave a Reply

Gravatar